#zutendaalhelpt

Ook in Zutendaal ontstaan de eerste solidariteitsacties als gevolg van de coronamaatregelen.

Gemeentelijke acties

Boodschappendienst en naar de apotheek

De gemeente Zutendaal en het Sociaal Huis zetten een actie op poten om de meest kwetsbare dorpsgenoten te helpen. Iedereen die hulpbehoevend is, kan beroep doen op een boodschappendienst, een bestelling doorgeven voor de apotheek of een boek van de bibliotheek aan huis laten leveren. 80-plussers die nog zelfstandig thuis wonen, krijgen een flyertje in de brievenbus. Naast enkele voorzorgsmaatregelen staan op de flyer een overzicht van het hulpaanbod en de gegevens van de contactpersoon binnen de dienst welzijn. 

Boekenruilkastjes met boeken uit de bibliotheek en boeken aan huis

De bibliotheek in Zutendaal is gesloten omwille van de coronamaatregelen. Om mensen die graag willen lezen toch nog boeken op een laagdrempelige en goedkope manier aan te bieden, levert de bibliotheek boeken aan huis en brengt de bib boeken naar de boekenruilkastjes die in Zutendaal en Wiemesmeer staan. Wie een boek wil lezen, mag hier een boek gaan halen. Het boek hoeft niet teruggebracht te worden omwille van hygiënemaatregelen. Een boek in de plaats zetten in het boekenruilkastje mag ook niet. De boeken die in de kastjes geplaatst worden zijn boeken die bij de jaarlijkse opruim uit de collectie werden verwijderd.

Vrijwilligers bieden zich spontaan aan & helpen met de actie voor kwetsbare dorpsgenoten

Net zoals in vele andere gemeenten bieden zich ook in Zutendaal inwoners spontaan aan om te helpen. In Zutendaal kunnen deze vrijwilligers meehelpen aan de actie voor kwetsbaren: helpen met boodschappen doen, naar de apotheek gaan en boeken uit de bibliotheek langsbrengen. Vrijwilligers mogen zich melden bij Gudrun op 0472 18 04 23 of op de dienst welzijn.

Kindjes maken kaartjes voor senioren

Bij de Buitenschoolse Kinderopvang knutselen de aanwezige kindjes kaartjes voor de bewoners van Woonzorgcentrum De Oosterzonne. Dit kan hen misschien een beetje opfleuren nu zij geen bezoek mogen ontvangen.

Affiches veilig winkelen bij Zutendaalse handelszaken

De gemeente Zutendaal maakte een ontwerp voor affiches over veilig winkelen. Deze werden digitaal bezorgd aan de Zutendaalse handelaren zodat zij deze kunnen gebruiken om te afficheren aan de ingang van hun zaak. Wie niet in de mogelijkheid is om deze op een groter formaat te printen, kan hiervoor ook hulp vragen aan de gemeente Zutendaal.

Acties van verenigingen en privé-initiatieven

Een overzicht van de solidariteitsacties in Zutendaal vind je terug op de Facebookpagina.

Carnavalsvereniging de Lèègleipers schenkt chipszakjes van stoeten
Deze vereniging heeft chips over omdat de carnavalstoeten zijn afgelast. Deze zakjes worden geschonken aan Woonzorgcentrum Oosterzonne en Residentie Vijverplein vzw (Limburgse Stichting Autisme) in Zutendaal. 

Carnavalsvereniging De Lèèglaaipers - Beerts Petra - beerts_peetje83@hotmail.com

Ferm Zutendaal maakt mondmaskers voor Limburse Stiching Autisme Zutendaal

Deze vereniging roept haar leden en andere vrijwilligers op om mondmaskers te maken voor Residentie Vijverplein vzw (Limburgse Stichting Autisme). De residentie gaf immers aan dat ze hier een tekort aan hebben.

De residentie is blij met alle mondmaskers maar wie geen patroon heeft, vindt inspiratie op https://maakjemondmasker.be.

Ook materialen zijn een enorme hulp: katoenen doeken, linten, vervangbaar filtermateriaal… zijn welkom.

De materialen en/of afgewerkte mondmaskers kan je afzetten aan de hoofdingang aan het Vijverplein. Je mag aanbellen en de materialen voor de deur neerleggen. 

Ferm Zutendaal - Maria Menten en Edith Swennen

Troubadours

Rich Glockeman en Albert Crommen trekken regelmatig door Zutendaal om straatmuziek te maken en zo de inwoners op te vrolijken.

Jachthoorngeschal

Elk middag om 12 uur speelt Valère Nouwen op zijn jachthoorn op het plein in Wiemesmeer. Op die manier brengt hij eerbetoon aan iedereen uit de zorgsector.

Openingsuren

Dienst welzijn
Blookbergstraat 3
3690 Zutendaal
België
+32 89 62 38 63
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Gesloten
13 april gesloten