#zutendaalhelpt

Ook in Zutendaal ontstaan de eerste solidariteitsacties als gevolg van de coronamaatregelen.

Gemeentelijke acties

Verwenbon voor iedere inwoner 

Elk jaar in januari klinken we samen op het nieuwe jaar tijdens het Feest van de Vurige Hoop. Door het coronavirus kan dit feest voor het eerst sinds lang helaas niet plaatsvinden. Daarom bezorgt de gemeente aan iedere inwoner vurige en hoopvolle wensen en een verwenbon ter waarde van 5 euro

Dialectboodschappen verwarmen Zutendaal

Eind 2020 doken er verschillende spreuken in het dialect op in het straatbeeld. Met de campagne 'Ve laote deindaner nee los' wilt de gemeente Zutendaal met hartverwarmende boodschappen alle inwoners een hart onder de riem steken in deze barre coronatijden en donkere winterdagen.

10 Zutendaalse steunmaatregelen

De coronacrisis heeft al weken de hele wereld in zijn ban en laat ook in onze gemeente sporen na. Daarom wilt de gemeente Zutendaal alle inwoners, maar ook handelszaken, verenigingen en het toerisme een hart onder de riem steken. 
De gemeente Zutendaal ontwikkelde daarom een actieplan met 10 verschillende maatregelen en voorziet hiervoor een budget van 130.000 euro.

Zutendaalbon en LIetebergbon

De gemeente Zutendaal gaf aan iedere inwoner een Zutendaalbon en een Lietebergbon. Beide bonnen hebben een waarde van 5 euro. De geldigheidsdatum van de Zutendaalbon is intussen verlopen. De Lietebergbon is wel nog geldig.

Gratis mondmaskers voor elke inwoner

De gemeente gaf aan iedere inwoner een herbruikbaar stoffen comfortmasker. Vrijwilligers en gemeentemedewerkers bedeelden in mei.

Boodschappendienst en naar de apotheek

De gemeente Zutendaal en het Sociaal Huis zetten een actie op poten om de meest kwetsbare dorpsgenoten te helpen. Iedereen die hulpbehoevend is, kan beroep doen op een boodschappendienst, een bestelling doorgeven voor de apotheek of een boek van de bibliotheek aan huis laten leveren. 80-plussers die nog zelfstandig thuis wonen, krijgen een flyertje in de brievenbus. Naast enkele voorzorgsmaatregelen staan op de flyer een overzicht van het hulpaanbod en de gegevens van de contactpersoon binnen de dienst welzijn. 

Boekenruilkastjes met boeken uit de bibliotheek en boeken aan huis

De bibliotheek in Zutendaal werd tijdelijk gesloten omwille van de coronamaatregelen. Om mensen die graag willen lezen toch nog boeken op een laagdrempelige en goedkope manier aan te bieden, leverde de bibliotheek boeken aan huis en bracht de bib boeken naar de boekenruilkastjes die in Zutendaal en Wiemesmeer staan. Intussen kan je terug in de bibliotheek terecht. Je dient hiervoor een afspraak te maken via de website van de bibliotheek.

Spontane hulpacties voor kwetsbare dorpsgenoten

Net zoals in vele andere gemeenten bieden zich ook in Zutendaal inwoners spontaan aan om te helpen. In Zutendaal kunnen deze vrijwilligers meehelpen aan de actie voor kwetsbaren: helpen met boodschappen doen, naar de apotheek gaan en boeken uit de bibliotheek langsbrengen. Vrijwilligers mogen zich melden bij Gudrun op 0472 18 04 23 of op de dienst welzijn.

Kaartjes voor senioren

Bij de Buitenschoolse Kinderopvang knutselden de aanwezige kindjes kaartjes voor de bewoners van Woonzorgcentrum De Oosterzonne.

Huis van het Kind helpt huistaken afdrukken

Huiswerk maar geen printer? Het Huis van het Kind helpt je graag verder. Stuur jouw bestand naar huisvanhetkind@zutendaal.be of neem contact op met Gudrun via 0472 18 04 23. Vergeet niet om je naam, adres en telefoon- of gsm-nummer te vermelden. Je taak wordt afgedrukt en vrijwilligers leveren deze aan huis. Omwille van de coronamaatregelen wordt jouw taak ingepakt. Je mag deze pas 24 uur later uitpakken.

Affiches veilig winkelen bij Zutendaalse handelszaken

De gemeente Zutendaal maakte een ontwerp voor affiches over veilig winkelen. Deze werden digitaal bezorgd aan de Zutendaalse handelaren zodat zij deze kunnen gebruiken om te afficheren aan de ingang van hun zaak. Wie niet in de mogelijkheid is om deze op een groter formaat te printen, kan hiervoor ook hulp vragen aan de gemeente Zutendaal.

Antivervelingspakketjes voor kansarme gezinnen

Kansarme gezinnen kunnen rekenen op de hulp van het Sociaal Huis om zich niet te moeten vervelen in de paasvakantie. Samen met de Sint-Vincentiusvereniging Genk zorgen ze dat er antivervelingspakketjes worden bezorgd aan een 20-tal kansarme gezinnen in Zutendaal. Hierin zitten mintstens één gezelschapsspel, een SOS-antivervelingsboek en knutselmateriaal. De inhoud is afgestemd op de leeftijd van de kinderen in het gezin. 

Mondmaskers voor zelfstandige thuisverpleging en Woonzorgcentrum Oosterzonne

Om het zorgend personeel een hart onder de riem te steken, kocht de gemeente Zutendaal een voorraad chirurgische mondmaskers aan. Deze mondmaskers worden gratis verdeeld over het woonzorgcentrum Oosterzonne en de zelfstandig verpleegkundigen gevestigd in Zutendaal. 
Ben je zelf zelfstandig thuisverpleegkundige in Zutendaal en heb jij nog geen bericht ontvangen hierover? Dan mag je contact opnemen met Bart Heleven.

Kindergemeenteraadsleden schreven bijna 200 kaartjes

De leden van de kindergemeenteraad schreven postkaartjes om verschillende helden in de strijd tegen de coronacrisis te bedanken en om mensen een hart onder de riem te steken. De bijna 200 kaartjes werden verzameld door de dienst jeugd en het Huis van het Kind en werden op 28 april rondgebracht door verschillende vrijwilligers. 

Extra aandacht voor 80-plussers

Het Sociaal Huis en de dienst welzijn laten de 80-plussers niet in de kou staan. Uiteraard kunnen zij beroep doen op de diensten zoals boodschappen doen, naar de apotheek gaan en de levering van bibliotheekboeken aan huis. Iedere 80-plusser ontving hierover midden maart al een flyertje met meer informatie. 80-plussers worden ook opgebeld door medewerkers en het seniorenloket. 

Belmaatjes

Tijdens de kerstvakantie gingen er in Zutendaal maar liefst 13 vrijwilligers aan de slag als belmaatje. 200 alleenstaanden werden opgebeld om even te babbelen en te horen hoe het met hen gaat. Ook de 80-plussers die eerder al gecontacteerd werden kregen opnieuw een telefoontje.

Warme William Wandeling

Warme Wlliam is een grote blauwe beer. Hij staat symbool voor verbondheid en welbevinden bij kinderen en jongeren. Hij neemt je mee op een leuke wandeling doorheen onze mooie natuur. De wandeling start aan het Huis van het Kind, beslaat een 3-tal kilometer en is buggyproof. 

Projectsubsidies omwille van corona

Op basis van de subsidies die de gemeente Zutendaal ontvangt om de lokale jeugd-, sport- en cultuurwerking in coronatijd te ondersteunen werd er een reglement opgesteld. Een deel van deze middelen wordt voorzien om, wanneer corona het toelaat, activiteiten van verenigingen te stimuleren. De organisatie van deze activiteiten dient plaats te vinden tussen november 2020 en einde 2021. Hiervoor werkte de dienst sport, jeugd en cultuur een subsidiereglement uit.

Koop lokaal - steun de Zutendaalse handelaars

Openingsuren

Dienst welzijn
Blookbergstraat 3
3690 Zutendaal
België
+32 89 62 38 63
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
Warning 1 november gesloten
Warning 2 november gesloten