#zutendaalhelpt

Ook in Zutendaal ontstaan de eerste solidariteitsacties als gevolg van de coronamaatregelen.

Gemeentelijke acties

10 Zutendaalse steunmaatregelen

De coronacrisis heeft al weken de hele wereld in zijn ban en laat ook in onze gemeente sporen na. Daarom wilt de gemeente Zutendaal alle inwoners, maar ook handelszaken, verenigingen en het toerisme een hart onder de riem steken. 
De gemeente Zutendaal ontwikkelde daarom een actieplan met 10 verschillende maatregelen en voorziet hiervoor een budget van 130.000 euro.

Zutendaalbon en LIetebergbon

De gemeente Zutendaal gaf aan iedere inwoner een Zutendaalbon en een Lietebergbon. Beide bonnen hebben een waarde van 5 euro. De geldigheidsdatum van de Zutendaalbon is intussen verlopen. De Lietebergbon is wel nog geldig.

Gratis mondmaskers voor elke inwoner

De gemeente gaf aan iedere inwoner een herbruikbaar stoffen comfortmasker. Vrijwilligers en gemeentemedewerkers bedeelden in mei.

Boodschappendienst en naar de apotheek

De gemeente Zutendaal en het Sociaal Huis zetten een actie op poten om de meest kwetsbare dorpsgenoten te helpen. Iedereen die hulpbehoevend is, kan beroep doen op een boodschappendienst, een bestelling doorgeven voor de apotheek of een boek van de bibliotheek aan huis laten leveren. 80-plussers die nog zelfstandig thuis wonen, krijgen een flyertje in de brievenbus. Naast enkele voorzorgsmaatregelen staan op de flyer een overzicht van het hulpaanbod en de gegevens van de contactpersoon binnen de dienst welzijn. 

Boekenruilkastjes met boeken uit de bibliotheek en boeken aan huis

De bibliotheek in Zutendaal werd tijdelijk gesloten omwille van de coronamaatregelen. Om mensen die graag willen lezen toch nog boeken op een laagdrempelige en goedkope manier aan te bieden, leverde de bibliotheek boeken aan huis en bracht de bib boeken naar de boekenruilkastjes die in Zutendaal en Wiemesmeer staan.

Spontane hulpacties voor kwetsbare dorpsgenoten

Net zoals in vele andere gemeenten bieden zich ook in Zutendaal inwoners spontaan aan om te helpen. In Zutendaal kunnen deze vrijwilligers meehelpen aan de actie voor kwetsbaren: helpen met boodschappen doen, naar de apotheek gaan en boeken uit de bibliotheek langsbrengen. Vrijwilligers mogen zich melden bij Gudrun op 0472 18 04 23 of op de dienst welzijn.

Kaartjes voor senioren

Bij de Buitenschoolse Kinderopvang knutselden de aanwezige kindjes kaartjes voor de bewoners van Woonzorgcentrum De Oosterzonne.

Huis van het Kind helpt huistaken afdrukken

Huiswerk maar geen printer? Het Huis van het Kind helpt je graag verder. Stuur jouw bestand naar huisvanhetkind@zutendaal.be of neem contact op met Gudrun via 0472 18 04 23. Vergeet niet om je naam, adres en telefoon- of gsm-nummer te vermelden. Je taak wordt afgedrukt en vrijwilligers leveren deze aan huis. Omwille van de coronamaatregelen wordt jouw taak ingepakt. Je mag deze pas 24 uur later uitpakken.

Affiches veilig winkelen bij Zutendaalse handelszaken

De gemeente Zutendaal maakte een ontwerp voor affiches over veilig winkelen. Deze werden digitaal bezorgd aan de Zutendaalse handelaren zodat zij deze kunnen gebruiken om te afficheren aan de ingang van hun zaak. Wie niet in de mogelijkheid is om deze op een groter formaat te printen, kan hiervoor ook hulp vragen aan de gemeente Zutendaal.

Antivervelingspakketjes voor kansarme gezinnen

Kansarme gezinnen kunnen rekenen op de hulp van het Sociaal Huis om zich niet te moeten vervelen in de paasvakantie. Samen met de Sint-Vincentiusvereniging Genk zorgen ze dat er antivervelingspakketjes worden bezorgd aan een 20-tal kansarme gezinnen in Zutendaal. Hierin zitten mintstens één gezelschapsspel, een SOS-antivervelingsboek en knutselmateriaal. De inhoud is afgestemd op de leeftijd van de kinderen in het gezin. 

Mondmaskers voor zelfstandige thuisverpleging en Woonzorgcentrum Oosterzonne

Om het zorgend personeel een hart onder de riem te steken, kocht de gemeente Zutendaal een voorraad chirurgische mondmaskers aan. Deze mondmaskers worden gratis verdeeld over het woonzorgcentrum Oosterzonne en de zelfstandig verpleegkundigen gevestigd in Zutendaal. 
Ben je zelf zelfstandig thuisverpleegkundige in Zutendaal en heb jij nog geen bericht ontvangen hierover? Dan mag je contact opnemen met Bart Heleven.

Kindergemeenteraadsleden schrijven bijna 200 kaartjes

De leden van de kindergemeenteraad schreven postkaartjes om verschillende helden in de strijd tegen de coronacrisis te bedanken en om mensen een hart onder de riem te steken. De bijna 200 kaartjes werden verzameld door de dienst jeugd en het Huis van het Kind en werden op 28 april rondgebracht door verschillende vrijwilligers. Deze Zutendalenaren krijgen alvast een kaartje in de brievenbus of er wordt een kaartje verstuurd naar hun werkgever zodat zij dit kunnen afficheren: huisdokters, apothekers, personeel en bewoners van Woonzorgcentrum Oosterzonne, personeel Carrefour, bewoners en personeel van Limburgse Stichting Autisme, kinesisten, tandartsen zelfstandige thuisverpleegkundigen en Zutendaals personeel van het Ziekenhuis Oost-Limburg. 

Extra aandacht voor 80-plussers

Het Sociaal Huis en de dienst welzijn laten de 80-plussers niet in de kou staan. Uiteraard kunnen zij beroep doen op de diensten zoals boodschappen doen, naar de apotheek gaan en de levering van bibliotheekboeken aan huis. Iedere 80-plusser ontving hierover midden maart al een flyertje met meer informatie. 80-plussers worden ook opgebeld door medewerkers en het seniorenloket. Op die manier wordt er opgevolgd hoe het met hen gaat en wordt er een idee gevormd van de noden bij deze doelgroep. Zo kan hier verder op ingespeeld worden.

Acties van verenigingen en privé-initiatieven

Een overzicht van de solidariteitsacties in Zutendaal vind je terug op de Facebookpagina.

Carnavalsvereniging de Lèègleipers schenkt chipszakjes van stoeten

Deze vereniging heeft chips over omdat de carnavalstoeten zijn afgelast. Deze zakjes worden geschonken aan Woonzorgcentrum Oosterzonne en Residentie Vijverplein vzw (Limburgse Stichting Autisme) in Zutendaal. 

Carnavalsvereniging De Lèèglaaipers - Beerts Petra - beerts_peetje83@hotmail.com

Ferm Zutendaal maakt mondmaskers voor Limburse Stiching Autisme Zutendaal

Deze vereniging roept haar leden en andere vrijwilligers op om mondmaskers te maken voor Residentie Vijverplein vzw (Limburgse Stichting Autisme). De residentie gaf immers aan dat ze hier een tekort aan hebben.

De residentie is blij met alle mondmaskers maar wie geen patroon heeft, vindt inspiratie op https://maakjemondmasker.be.

Ook materialen zijn een enorme hulp: katoenen doeken, linten, vervangbaar filtermateriaal… zijn welkom.

De materialen en/of afgewerkte mondmaskers kan je afzetten aan de hoofdingang aan het Vijverplein. Je mag aanbellen en de materialen voor de deur neerleggen. 

Ferm Zutendaal - Maria Menten en Edith Swennen

Troubadours

Rich Glockeman en Albert Crommen trekken regelmatig door Zutendaal om straatmuziek te maken en zo de inwoners op te vrolijken.

Jachthoorngeschal

Elk middag om 12 uur speelt Valère Nouwen op zijn jachthoorn op het plein in Wiemesmeer. Op die manier brengt hij eerbetoon aan iedereen uit de zorgsector.

Neos Zutendaal zoekt laptops voor scholieren en studenten

Neos Zutendaal vzw gaat samen met Sint-Vincentius in Genk op zoek naar laptops voor scholieren en studenten die hier niet over beschikken maar deze wel nodig hebben in deze coronatijden.

Neos Zutendaal vzw - Marc Dedecker

Gratis beschermingsmaterialen voor zorgkundigen

Joris Schroeders bedeelde gratis plastic handschoenen, veiligheidspakken en plastic brillen voor zorgkundigen in Zutendaal. 

Handy Home Schroeders

Hoopvolle boodschap kinderburgemeester Matz

De Zutendaalse kinderburgemeester postte een filmpje op sociale media waarin hij iedereen oproept om vol te houden en alle helden te bedanken.

Filmpje van de inwoners van De Hovenstraat

De inwoners van De Hovenstraat namen een filmpje op om anderen een hart onder de riem te steken. Inwoner Rich Glockeman monteerde zijn mobiele telefoon op zijn camionette en reed door de straat om te filmen. De buurtbewoners brachten boodschappen op straat aan en zwaaiden vanuit hun voortuin.

Serenades voor bewoners WZC Oosterzonne, LSA Vijverplein en proost Ferdinand Bijnens

Wally Mesjeu en Erik Ghelen zorgden voor muzikaal vertier in open lucht. Van achter het raam of op het balkon genoten bewoners van Woonzorgcentrum De Oosterzonne en Limburgse Stichting Autisme Vijverplein van leuke meezingers van dit vrolijk duo. Proost Ferdinand Bijnens werd voor zijn 90ste verjaardag getrakteerd door de troubadours op een muzikaal verjaardagscadeau. Het oudste KSA-lid van het land was hierdoor aangenaam verrast.

Miniconcertje 

Op vrijdag 1 mei gaf Tamara Reculé een miniconcertje op het koertje van haar huis in Wiemesmeer. Zo zorgde ze voor een beetje verstrooiing in deze moeilijke tijden en konden passanten genieten van haar muzikale optreden.

Zelfgemaakte mondmaskers voor leden Samana en Ferm Zutendaal

Samana Zutendaal en Ferm Zutendaal bezorgden zelfgemaakte herbruikbare mondmaskers aan hun leden. 

100 wafels voor Limburgse Stichting Autisme - residentie Vijverplein
De familie Christens–Schreurs schenkt 100 wafels aan residentie Vijverplein. Deze werden per fiets opgehaald bij de zusters van Leut die deze ontvingen van de Maasmechelse carnavalsvereniging.

Koop lokaal - steun de Zutendaalse handelaars

Openingsuren

Dienst welzijn
Blookbergstraat 3
3690 Zutendaal
België
+32 89 62 38 63
Gesloten
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten