Asbest afvoeren

Hechtgebonden asbest mag je zelf verwijderen en afvoeren. Bij hechtgebonden of vast asbest zijn de asbestvezels gebonden met een bindmiddel. De asbest zit verwerkt in een ander materiaal (zoals golfplaten, dakleien).  

Er zijn verschillende manieren waarop je het asbest kunt afvoeren. Zo kan je het zelf naar het recyclagepark brengen of laten ophalen door Limburg.net.  Het aanleveren van asbest moet in beide gevallen verpakt gebeuren.

Asbest verpakt naar het recyclagepark

Je bent verplicht om asbest verpakt aan te leveren op het recyclagepark. Het verpakkingsmateriaal hiervoor kan je aankopen op het recyclagepark zelf. 

  • Grotere stukken asbest verpak je best in buisfolie
  • Voor kleine stukken asbest kan je een minibag aankopen.

Beide verpakkingsmaterialen kosten 1 euro per stuk. Je kan ook een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen aankopen, dit is niet verplicht. Dit pakket kost 10 euro en omvat een beschermingspak, mondmasker en een instructiefolder. Let op: Je kan max. 15 stuks verpakkingsmateriaal en 2 pakketten persoonlijke beschermingsmiddelen aankopen. Het enkel aankopen van beschermingsmiddelen is niet toegestaan.

Via het recyclagepark kan je jaarlijks per gezin 600 kg asbest gratis afvoeren. Als je deze hoeveelheid overschrijdt betaal je 0,05 euro/kg

Huis-aan-huisophaling van Limburg.net
Limburg.net biedt ook huis-aan-huisophaling van asbest aan. Als inwoner kan je asbest laten ophalen bij je thuis, dit in een container, platenzak of bigbag.
Via het online platform van Limburg.net kan je de ophaling online aanvragen én betalen. 
Het is ook mogelijk om asbest te laten ophalen als het is verwijderd door een gespecialiseerde firma.

De OVAM subsidieert deze actie. Daardoor is de bijdrage die je zelf moet bepalen beperkt tot het aankopen van het verpakkingsmateriaal. Er wordt geen tarief aangerekend per kg.

  • een container kost 160 euro
  • een platenzak of bigbag 20 euro

Bij een ophaling ben je verplicht een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen aan te kopen van 10 euro. De container wordt geleverd door Limburg.net. De platenzakken en bigbags worden door de technische dienst van de gemeente Zutendaal geleverd bij je thuis.  Hiervoor moet je dus ook contact nemen met de gemeente Zutendaal. 
Dit kan via mail of telefonisch 089 62 94 20. Houd zeker je rijksregisternummer of ordernummer bij de hand.

Op de website van Limburg.net of in de infofolder vind je meer informatie.

Openingsuren

Dienst omgeving - milieu
Langendijkstraat 17
3690 Zutendaal
België
+32 89 62 94 28
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
Gesloten
Allerheiligen
Gesloten
Allerzielen
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
Warning 1 november gesloten
Warning 2 november gesloten
Warning 11 november gesloten