Verkiezingen

Ons land telt heel wat verkiezingen: federaal, Europees, Vlaams, provinciaal of gemeentelijk. Om de zoveel tijd moeten we opnieuw naar de stembus. Op deze pagina vind je alle actuele info.

Gemeente- en provincieraadsverkiezigen 14 oktober 2018

Zondag 14 oktober 2018 trekken we weer naar de stembureaus. Op die dag worden nieuwe gemeente- en provincieraadsverkiezigen gehouden.

Ben je Belg en ouder dan 18, dan stem je voor alle verkiezingen. Ben je geen Belg maar EU-onderdaan of afkomstig van buiten de Europese Unie, dan kan je stemmen voor de gemeenteraad. Een EU-onderdaan of niet-Belg van buiten de Europese Unie heeft de keuze gehad om zich in te schrijven op de kiezerslijst.

In België is er stemplicht

Dat betekent dat je verplicht bent om te stemmen. Dit geldt ook voor een EU-onderdaan of niet-Belg van buiten de Europese Unie die zich ingeschreven heeft op de kiezerslijst.

Stemmen met een volmacht
Als je op 14 oktober 2018 zelf niet naar het stembureau kan om te stemmen, dan moet je een andere kiezer volmacht geven om in jouw naam te stemmen. Het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 (LPKD, art 56) omschrijft duidelijk wanneer dat kan en wat je daarvoor nodig heeft.

Je vindt ook meer informatie https://vlaanderenkiest.be/nieuws/stemmen-bij-volmacht-hoe-werkt-dat of de webpagina stemmen met een volmacht.

Digitaal stemmen
In Zutendaal stemmen we op 14 oktober via een digitaal systeem op de computer.
Je kan alvast een stappenplan downloaden. 
Via deze link kan je ook de instructievideo raadplegen.

Oefenmomenten met de stemcomputer
Wil je op voorhand het stappenplan oefenen op een echte stemcomputer? Dat kan vanaf 17 september. In het gemeentehuis, de bibliotheek en het OCMW kan je tijdens de openingsuren terecht om te oefenen op een stemcomputer. 

Stemlokaal Zutendaal
In Zutendaal kan je op 14 oktober stemmen tussen 8 en 15 uur.
Het stemlokaal bevindt zich in de Vrije Basisschool - Schoolstraat 6 - 3690 Zutendaal. 

Overzicht kandidatenlijsten verkiezingen 2018