Stiltegebied Zwarteput

 Panorama Stiltegebeid

Een stiltegebied is een plek waar de geluiden van de natuur overheersen. Het is een plek waar je even kan ontsnappen aan de drukte van elke dag. In Zutendaal ligt het stiltegebied in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw. Het omvat naast bos- en heideterreinen een aantal beekvalleien met de bovenlopen van Kempense beken, landschappelijk waardevolle agrarische gebieden en enkele kleinere woonkernen.

 

Op ontdekking

Stiltebelevingspad 'Pad der Zinnen'
Het ‘Pad der Zinnen’ is een stiltebelevingspad voor wandelaars die op zoek zijn naar rust en stilte. De wandeling loopt langs de mooiste plekken in het stiltegebied Zwarteput dat zich uitstrekt over de gemeenten Bilzen, Lanaken en Zutendaal en op de overgang ligt tussen Kempen en Haspengouw. Naast het pad liggen er zeven zwerfstenen waarin letterkapper Jef Geusens markante teksten beitelde van o.a. Bernard Dewulf, Leonard Nolens, Herman Rohaert, Willem Vermandere en Jeroen Brouwers. Het ‘Pad der Zinnen’ is in totaal 21 km lang maar kan opgedeeld worden in drie lussen (6,5 - 7 - 7,5 km).

De startpunten voor deze verkenningstocht zijn de Stalkerschans in de Schansstraat en de Kiewitseweg, waar een parking is voorzien.

Naast de wandellussen werd er ook een bijhorend plan met infoboekje ontwikkeld. Hiermee kan je op eigen houtje op pad gaan. In het boekje staat meer informatie over de dingen die je onderweg tegenkomt maar het doet je ook bezinnen over stilte, rust en traagheid.
Het plannetje met infoboekje (inclusief 7 bladwijzers) kost € 3,00 en is te koop op de toeristische dienst.

Meer info:Dienst cultuur - Dienst milieu

Stiltegids Provinciaal Natuurcentrum
De stiltegids van het Provinciaal Natuurcentrum neemt je mee door het stiltegebied. 

Tragewegenkaart
Ontdek de trage wegen in Zutendaal met de unieke tragenwegenkaart. Het overgangsgebied tussen de Kempen en Haspengouw ligt op de grens van Zutendaal en haar buurgemeenten Bilzen en Lanaken. Deze kaart leidt je via trage wegen door dit merkwaardige gebied dat de kenmerken van twee geografische streken verweeft.
Je kan de kaart verkrijgen op het toeristisch hoofdkantoor.

Stiltetassen

Ga op pad met een stilterugzak met opdrachtenboekje en ontdek alles over stilte als levenskwaliteit (voor lagere schoolkinderen, jeugdgroepen op kamp, gezinnen en toeristen).

Stiltestenen

In het stiltegebied Zwarteput kom je verschillende stiltestenen tegen. Dit zijn zwerfkeien waar steenkapper Jos Geusens gedichten rond stilte in aanbracht. Je treft ze aan als merkstenen en stopplaatsen voor stiltebeleving.

Foto stiltesteen Stiltegebied Zwarteput smal