Nieuws

Unieke fietsring voor Zutendaal 19 juni 2018

Vanaf 13/7

Het centrum van Zutendaal krijgt deze zomer een fietsring van 1,9 kilometer lang. Hiermee wil het gemeentebestuur het centrum veiliger maken voor zachte weggebruikers.

Momenteel zijn de werken aan de fietsring in uitvoering. De eerste rode markeringen zijn reeds aangebracht. De nieuwe verkeersborden worden geplaatst maar blijven voorlopig nog afgedekt totdat het nieuwe verkeersreglement in voege gaat op vrijdag 13 juli 2018.

Wat?

Een fietsring heeft als voordeel dat een fietser zichtbaarder is in het straatbeeld. Ook motorvoertuigen zijn toegestaan maar er gelden specifieke gedragsregels ten aanzien van fietsers.

Waar?

De fietsring loopt langs de lagere scholen in het centrum en voorbij jeugdlokalen, kinderopvang, sportvoorzieningen en toeristische trekpleisters. Bovendien sluit de fietsring aan op het fietsroutenetwerk.

De Schoolstraat, de Nachtegalenstraat en het Vijverplein worden voorzien van een drie meter brede rode loper voor extra veiligheid van de fietser te creëren.

Een stukje van de Daalstraat, Sprinkelestraat, het Vijverplein en de volledige Nieuwstraat wordt ook ingericht als fietsstraat. Er komen fietsoversteken op Daalstraat, Stalkerweg en Sprinkelestraat.

Hoe werkt het?

foto fietsringIn een fietsstraat komen fietsers op de eerste plaats. De straat wordt zo ingericht dat de fietser er de ‘hoofdgebruiker’ is. Hieronder vind je een overzicht van de verkeersregels die er gelden:

• Motorvoertuigen mogen fietsers niet inhalen.
• De snelheid mag nooit hoger liggen dan 30 km/uur.
• Fietsers mogen de helft (tweerichtingsverkeer) van de rijbaan gebruiken.
OPGELET! Op sommige plaatsen werd de verkeerssituatie gewijzigd. Deze wordt aangeduid via de nieuwe verkeers- en infoborden. Op de fietsring heeft de fietser steeds voorrang, uiteraard niet bij de oversteken op de vier invalswegen.

signalisatiebord fietsstraat

Het begin en einde van de fietsstraten
wordt duidelijk aangegeven door de
daarvoor ontworpen signalisatieborden
en de rode wegmarkering op het asfalt.

 
 

Infofolder fietsring Zutendaal 

Meer info? Dienst mobiliteit, 089 62 94 49, ellen.kossig@zutendaal.be

« Terug