Nieuws

Straatverlichting in Papendaal gedeeltelijk gedoofd 26 september 2017

Vanaf 2/10

Vanaf 2 oktober wordt de openbare verlichting tussen middernacht en 5 uur gedeeltelijk gedoofd in de wijk Papendaal. Met deze maatregel wil de gemeente Zutendaal het energieverbruik en dus de CO2-uitstoot verminderen zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Uiteraard zorgt dit project ook voor een besparing in het gemeentebudget. Het doven van de straatverlichting in Papendaal is een proefproject. Na evaluatie wordt dit project eventueel uitgebreid over het hele grondgebied.

Het licht gaat niet helemaal uit!
De gemeente Zutendaal kiest ervoor om de straatverlichting in de wijk Papendaal gedeeltelijk te doven. Dit wil zeggen dat er om de 120 meter een straatlamp blijft branden. Ook bij verkeersdrempels en kruispunten gaat de straatverlichting niet uit. De straatlampen blijven ook niet de hele nacht gedoofd. Door te kiezen voor een tijdsafbakening van 24 tot 5 uur wordt rekening gehouden met het verenigingsleven, mensen die werken in ploegen, avond- en ochtendactiviteiten en de verkeersdrukte. Om 5 uur gaat het licht opnieuw aan en dit tot bij zonsopgang. Deze maatregel zorgt voor de beste combinatie van veiligheid, de beperking van lichthinder en energiebesparing.

Minder licht, is dat wel veilig?
Voor de verkeersveiligheid heeft het weinig zin om alle straten de hele nacht door te verlichten. Het is bewezen dat chauffeurs zonder straatverlichting voorzichtiger rijden. Studies tonen ook aan dat het aantal inbraken niet stijgt door 's nachts de openbare verlichting te doven. Inbrekers zien liever hun vluchtroute en zijn bovendien vooral in de vooravond en de vroege ochtend actief.

Meer info? Afdelingshoofd technische diensten, Oliver Vaes.

« Terug