Nieuws

Lekker Lokaal 25 augustus 2017

Zondag 24 september - 11 tot 18 uur - Bioboerderij 't Gebroek

banner Lekker Lokaal

Op zondag 24 september vindt de vijfde editie van Lekker Lokaal plaats. Dit ecocultureel evenement is een vaste waarde en trekt elk jaar opnieuw meer dan 2.000 bezoekers. Tijdens dit evenement staan ecologie, duurzame landbouw, eerlijke handel, biologische voeding, streekproducten, oude ambachten en gebruiken centraal.

 

Biomarkt met proevertjes
Proef van heerlijke lokale en biologische producten op de streekproductenmarkt of in de authentieke biologische boerderijwinkel en geniet van biologische kazen, groenten en fruit, vleeswaren, streeklikeuren, zelfgemaakt brood …

Ecomarkt
Snuister tussen zelfgemaakte spulletjes en leuke hebbedingetjes en koop streekproducten rechtstreeks van de producent. Op onze ecomarkt wisselen informatiestanden en verkoopstanden elkaar af.

Bioterras met uniek boekweitbier
Drink een biobiertje of eet een heerlijke boekweitkoek met spek. Voor kinderen zijn er ook gewone pannenkoeken.

Oude ambachten
De mandenvlechter, scharensliep, stroopstoker en kantklossters tonen je graag een staaltje van hun kunnen. Ook de eendenhoeder en molenaar geven je een demonstratie. Walter Langers uit As toont hoe je van koolzaad olie kan maken met een zelfgemaakte pers.
Heb je thuis nog botte scharen of messen? Neem ze mee naar Lekker Lokaal, de scharensliep slijpt ze weer scherp en bezorgt ze zo een tweede leven!

Kinderanimatie
Kinderen kunnen meedoen aan knutselworkshops, kennismaken met boerderijdieren, spelen op de strobalen en een gratis ritje maken op de draaimolen.

Volksdansgroep ’t Klompke
’t Klompke trekt opnieuw de dansschoenen aan en verzorgt ook weer een demonstratie vendelzwaaien.

Nieuw in 2017

Proevertjes van Giovani Oosters

Chef-kok Giovani Oosters is één van de uithangborden van de Limburgse gastronomie. De jonge, gedreven chef, die ook door zijn tv-optredens in Expeditie Robinson, Met 4 in Bed en Groenten van Gio bekend is in heel Vlaanderen, wist met zijn keuze voor een pure, seizoensgebonden en vooral streekeigen keuken, een

Michelinster in de wacht te slepen.
Giovanni verwent zijn publiek al jarenlang met verrassende bereidingen waarin (vaak vergeten) groenten de hoofdrol spelen. Hij geeft lekkers uit eigen streek de aandacht die het verdient en maakt er een erezaak van om in zijn menu’s de beste producten van Limburg te verwerken. Dé geknipte man dus om op deze feestelijke vijfde editie van Lekker Lokaal het publiek te verwennen met proevertjes op basis van ingrediënten van eigen bodem.

Roken als bewaartechniek - Gerookte knofl ook en makreel
Maak opnieuw kennis met de manier waarop onze grootouders vis klaarmaakten door middel van hout en natuurlijke producten. Je kan gratis gerookte makreel proeven en eventueel ook kopen. Gerookte look staat al ruim 200 jaar garant voor authenticiteit en traditie. Door de look te roken kan je de streng maar liefst een jaar lang bewaren, zonder tenen die verdrogen of bollen die schieten. Laat gerookte knofl ook en makreel je geur- en smaakzin prikkelen!

Melk kan!
Het jonge bedrijf Melk kan! is enkele maanden geleden gestart met de verkoop van (h)eerlijke verse, rauwe melk, recht van hun boerderij uit Kinrooi. Naast verse melk brengen ze ook yoghurt, boter en botermelk mee.

Kantklossen vroeger en nu
Ontdek de verschillen tussen kantklossen op traditionele wijze en het hedendaags kantklossen.

Programma

Doorlopend (11-18 uur)
atis workshops
• Biomarkt met proevertjes
• Bioterras
• Ecomarkt
• Demonstraties oude ambachten
• Rondleiding door de imker in de bijenhal
• Imkermobiel
• Eendenhoeder
• Kinderanimatie en draaimolen
• Spelen in hooi en stro
• Muziek

Op vaste tijdstippen
• 13.30-15.30 uur: demonstratie Giovani Oosters
• 13.00-15.00 uur: optreden accordeonist Etienne Manshoven
• 15.00-17.00 uur: optreden ’t Klompke met afwisselend volksdans en endelzwaaien
• 17.30 uur: vrijlaten vogels door het Natuurhulpcentrum

Praktisch
• Kom met de fiets! Dit is goed voor het milieu en er is een fietsparking aan de boerderij. Je parkeert je fiets dus letterlijk voor de deur.
• Met de wagen? Parking Lieteberg, ingang langs rotonde Stalkerweg, verder met de hooikar.
• Toegang is gratis

Meer info? Dienst milieu.

« Terug