Nieuws

project ‘Eet lokaal, denk globaal’ 14 november 2017

nieuwe activiteiten

Als bezoeker en/of deelnemer aan activiteiten, workshops, lezingen, volkstuintjes, voedselteam … rond het project ‘Eet lokaal, denk globaal’ willen we je graag op de hoogte brengen van een aantal nieuwigheden.

Wat staat er aan te komen…

  • Lezing ‘Verwarm je eten en niet de aarde!’ – donderdag 16 november – 20 uur – brasserie De Kapelanij. Inwoner Jos Bastiaens geeft een boeiende uiteenzetting hoe je gezond en lekker kan eten en tegelijk zorg kan dragen voor je leefomgeving. Tips worden aangereikt om de impact van voeding op het leefmilieu te verkleinen. Liefst inschrijven op voorhand, beperkte plaatsen! Gratis. Meer info & inschrijven? Dienst welzijn, 089 62 94 52 of welzijn@zutendaal.be.
  •  Kookworkshop ‘Kruiden op je bord’ – tevens in het kader van Week van de Smaak – dinsdag 21 november – 19.30 uur – Parochiecentrum (Schoolstraat 2). Het gebruik van kruiden in gerechten is gezond en lekker. Onder deskundige begeleiding van bevlogen docenten ga je zelf aan de slag. Achteraf is het smullen geblazen! Inschrijven verplicht – maximum 15 deelnemers. Inschrijven en betalen via www.ticketgang.be/event.php?key=48985. Prijs: € 8. Meer info & inschrijven? Dienst welzijn, 089 62 94 52 of welzijn@zutendaal.be.
  •  Filmvoorstelling ‘Demain’ – donderdag 30 november – 20 uur – Cultuurcentrum Zutendaal. Een documentaire waarin enkele vrienden rondtrekken op zoek naar alternatieven voor onze huidige levenswijze. De film moet je gezien hebben! Gratis. Meer info? Dienst milieu, 089 62 94 28 of milieudienst@zutendaal.be

Week van de Pleegzorg 2017 10 november 2017

Van 10 tot 19 november ’17 organiseert Pleegzorg Vlaanderen een moment om stil te staan bij het belang en de kracht van de Vlaamse pleeggezinnen. Ook Zutendaal werd in 2017 pleegzorggemeente.

Ga vooral eens langs bij de bibliotheek, hier vind je een themastand en meer info rond pleegzorg!

Militaire oefening 09 november 2017

14 en 15 december

Op donderdag en vrijdag 14 en 15 december vindt er een miliitaire oefening plaats in Zutendaal. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie en er zijn geen laagactiviteiten.

Van eventuele geleden schade van de militaire oefening moet binnen 48 uur aangifte gedaan.

Meer info? Dienst secretariaat.

Zutendaal zet in op camerabewaking 25 oktober 2017

“Het gemeentebestuur van Zutendaal heeft een mobiele bewakingscamera in gebruik genomen in de strijd tegen o.a. sluikstorten, overlast, vandalisme …” , zo meldt burgemeester Ann Schrijvers.

Lees meer »

5 jaar stiltegebied in Zutendaal 25 oktober 2017

Welgeteld vijf jaar geleden werd aan het stiltegebied Zwarteput, gelegen in Bilzen, Lanaken en Zutendaal, het stiltelabel toegekend. Het was toen één van de vijf stiltegebieden in Vlaanderen. Ondertussen zijn het er zeven maar desondanks blijven stiltegebieden een curiosum. Vandaar dat de gemeenten Zutendaal, Lanaken en Bilzen de handen opnieuw in elkaar hebben geslagen om een verlenging van het stiltelabel mogelijk te maken. Dit willen we uiteraard vieren en dat doen we op zondag 29 oktober, waarop ook Cultuur van de stilte plaatsvindt. 

 Programma

 

Lees meer »

Nieuwe hondenuitloopweide Dorper Bemd 29 september 2017

foto hondenuitloopweide

De grote weide achter de dorpstuintjes wordt momenteel omgevormd tot een omheinde hondenuitloopzone. Sinds september kunnen honden zich daar dus zonder leiband uitleven. Uiteraard dien je als baasje ook hier de uitwerpselen op te ruimen en toezicht te houden. De weide is goed bereikbaar via het pad achter de pastorij met een toegangspoortje aan de Daalstraat.

Lees zeker het bijhorende reglement even na voordat je met je hond een bezoekje brengt aan de uitloopweide.

Volg de pijlen vanuit de Daalstraat of de Heibergstraat richting hondenuitloopweide.

Meer info? Dienst milieu.

Straatverlichting in Papendaal gedeeltelijk gedoofd 26 september 2017

Vanaf 2/10

Vanaf 2 oktober wordt de openbare verlichting tussen middernacht en 5 uur gedeeltelijk gedoofd in de wijk Papendaal. Met deze maatregel wil de gemeente Zutendaal het energieverbruik en dus de CO2-uitstoot verminderen zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Uiteraard zorgt dit project ook voor een besparing in het gemeentebudget. Het doven van de straatverlichting in Papendaal is een proefproject. Na evaluatie wordt dit project eventueel uitgebreid over het hele grondgebied.

Lees meer »

Rechercheurs van Politie CARMA op VIER 14 september 2017

De blik op scherp. Het vuur aan de schenen. De focus van een havik en een overdosis geduld. De Recherche brengt dit najaar opnieuw een exclusieve inkijk in het dagelijkse leven van enkele rechercheurs en de zaken waar ze elke dag mee geconfronteerd worden. In dit seizoen zien we ook de speurders van Politie CARMA (tijdens de opnames nog zone MidLim) aan het werk.

De camera's van Woestijnvis volgden voor het eerst ook in het spoor van de Limburgse rechercheurs, in hun continue strijd tegen grote en kleine criminaliteit. Hen zie je nog aan het werk in de afleveringen van 14 september, 28 september en 5 oktober 2017. De makers keerden ook nog even terug naar Gent, waar De Recherche oorspronkelijk van start ging in 2014.

foto rechercheurs politiezone Carma

De Recherche biedt een unieke inkijk in een doorgaans gesloten wereld. Politiezone CARMA toont de dagelijkse werking van de teams drugs, ecofin (financieel), jeugd/gezin/zeden en zware criminaliteit. Voor de allereerste keer kon De Recherche ook een vermissingsdossier en enkele zedendelicten volgen. De kijker volgt het onderzoek van a tot z.

'De Recherche', elke donderdag van 7 september tot 5 oktober, om 20u35 op VIER.

Meer info? Politie CARMA

Gratis infosessies van wonen GAOZ rond energiebesparing 12 september 2017

Zonnepanelen: zin en onzin?
Donderdag 14/9 - 19.30 uur - Gemeenschapscentrum De Drieschaar, Schuttenbergstraat 2 bus 3 in As
Hoe herken je een kwalitatieve installatie? Wat brengt een installatie op en welke factoren hebben invloed op de opbrengst? Hoe groot moet de installatie zijn en hoe integreer je ze in je dak? Kan je batterijen koppelen aan een installatie? Wat zegt de regelgeving over PV-installaties? Tijdens deze infoavond krijg je antwoord op al deze vragen.
Inschrijven vóór 12 september: via wonen@genk.be of T 089 65 45 74

Slank je energiefactuur af!
Woensdag 11/10 - 14.00 uur - Stadhuis, zaal 4, Stadsplein 1 in Genk
Tijdens deze infoavond leer je hoe je kan besparen, zowel door toestellen te vervangen als door je gebruik aan te passen. Je leert het verbruik van verschillende soorten toestellen te vergelijken en zoekt mee naar besparingsmogelijkheden. Je eindigt met een lijstje vol goede voornemens.
Inschrijven vóór 9 oktober: via wonen@genk.be of T 089 65 45 74

Verwarmen bij renovatie
Woensdag 15/11 - 19.30 uur - Gemeenschapscentrum Den Ichter, Kapelstraat 16 in Opglabbeek
Waar hou je rekening mee als je een verwarmingsketel vervangt? Tijdens deze sessie krijg je een overzicht van warmtepompen en ketels op verschillende energiebronnen en onder welke voorwaarden je deze efficiënt toepast. De optimale regeling van het volledige systeem en de koppeling met sanitair warm water wordt eveneens onder de loep genomen.
Inschrijven vóór 13 november: via wonen@genk.be of T 089 65 45 74

Warmtepompen voor woningrenovatie
Dinsdag 12/12 - 19.30 uur - Cultuurcentrum, Oosterzonneplein 1 in Zutendaal
Hoe werkt een warmtepomp en kan een warmtepomp elk gebouw verwarmen? Is een warmtepomp duurder dan een klassieke cv-installatie? De mogelijke warmtebronnen en het energieverbruik komen allemaal aan bod tijdens deze infosessie.
Inschrijven vóór 10 december: via wonen@genk.be of T 089 65 45 74

Deze infosessies worden georganiseerd door IGS GAOZ i.s.m. Dialoog en met de steun van de provincie Limburg en Infrax.

Voor meer info rond premies? Surf naar www.woneningaoz.be of kom de woonloketten!

 

logo Gaoz                  lggo dialoog

logo wonenlogo provincie limburg

Nieuwe subsidies voor Zutendaalse handelaren 24 augustus 2017

foto centrum Zutendaal

De gemeente Zutendaal heeft samen met adviesbureau CityD en de Zutendaalse Middenstandsvereniging een ontwikkelingsvisie en actieplan voor het handelscentrum van Zutendaal en Wiemesmeer uitgewerkt.

Eén van de acties is het stimuleren van handelaren om zich te vestigen binnen het kernwinkelgebied. Hiervoor werden een aantal subsidies uitgewerkt in een nieuw reglement.

Volgende kernversterkende maatregelen worden gesubsidieerd:

  • Gevelrenovatie van een bestaand handelspand in het kernwinkelgebied
  • Renovatie van een bestaand leegstaand handelspand in het kernwinkelgebied
  • Het starten van een handelszaak in het kernwinkelgebied
  • Verhuispremie van een handelszaak van buiten het kerngebied naar binnen het kerngebied

Heb jij de ondernemersmicrobe te pakken en wil je graag een eigen zaak beginnen? Dan kunnen deze kernversterkende maatregelen je misschien over de streep halen.

In het subsidiereglement kernversterkende maatregelen vind je meer informatie en alle voorwaarden.

Meer info? Dienst economie, 089 92 94 38, bart.heleven@zutendaal.be

logo VLaio

De subidies voor gevelrenovatie van een bestaand handelspand en renovatie van een bestaand leegstaand handelspand in het kernwinkelgebied worden meer ondersteunt door het Agentschap Innoveren en Ondernemen Vlaanderen.