Nieuws

Rechercheurs van Politie CARMA op VIER 14 september 2017

De blik op scherp. Het vuur aan de schenen. De focus van een havik en een overdosis geduld. De Recherche brengt dit najaar opnieuw een exclusieve inkijk in het dagelijkse leven van enkele rechercheurs en de zaken waar ze elke dag mee geconfronteerd worden. In dit seizoen zien we ook de speurders van Politie CARMA (tijdens de opnames nog zone MidLim) aan het werk.

De camera's van Woestijnvis volgden voor het eerst ook in het spoor van de Limburgse rechercheurs, in hun continue strijd tegen grote en kleine criminaliteit. Hen zie je nog aan het werk in de afleveringen van 14 september, 28 september en 5 oktober 2017. De makers keerden ook nog even terug naar Gent, waar De Recherche oorspronkelijk van start ging in 2014.

foto rechercheurs politiezone Carma

De Recherche biedt een unieke inkijk in een doorgaans gesloten wereld. Politiezone CARMA toont de dagelijkse werking van de teams drugs, ecofin (financieel), jeugd/gezin/zeden en zware criminaliteit. Voor de allereerste keer kon De Recherche ook een vermissingsdossier en enkele zedendelicten volgen. De kijker volgt het onderzoek van a tot z.

'De Recherche', elke donderdag van 7 september tot 5 oktober, om 20u35 op VIER.

Meer info? Politie CARMA

Gratis infosessies van wonen GAOZ rond energiebesparing 12 september 2017

Zonnepanelen: zin en onzin?
Donderdag 14/9 - 19.30 uur - Gemeenschapscentrum De Drieschaar, Schuttenbergstraat 2 bus 3 in As
Hoe herken je een kwalitatieve installatie? Wat brengt een installatie op en welke factoren hebben invloed op de opbrengst? Hoe groot moet de installatie zijn en hoe integreer je ze in je dak? Kan je batterijen koppelen aan een installatie? Wat zegt de regelgeving over PV-installaties? Tijdens deze infoavond krijg je antwoord op al deze vragen.
Inschrijven vóór 12 september: via wonen@genk.be of T 089 65 45 74

Slank je energiefactuur af!
Woensdag 11/10 - 14.00 uur - Stadhuis, zaal 4, Stadsplein 1 in Genk
Tijdens deze infoavond leer je hoe je kan besparen, zowel door toestellen te vervangen als door je gebruik aan te passen. Je leert het verbruik van verschillende soorten toestellen te vergelijken en zoekt mee naar besparingsmogelijkheden. Je eindigt met een lijstje vol goede voornemens.
Inschrijven vóór 9 oktober: via wonen@genk.be of T 089 65 45 74

Verwarmen bij renovatie
Woensdag 15/11 - 19.30 uur - Gemeenschapscentrum Den Ichter, Kapelstraat 16 in Opglabbeek
Waar hou je rekening mee als je een verwarmingsketel vervangt? Tijdens deze sessie krijg je een overzicht van warmtepompen en ketels op verschillende energiebronnen en onder welke voorwaarden je deze efficiënt toepast. De optimale regeling van het volledige systeem en de koppeling met sanitair warm water wordt eveneens onder de loep genomen.
Inschrijven vóór 13 november: via wonen@genk.be of T 089 65 45 74

Warmtepompen voor woningrenovatie
Dinsdag 12/12 - 19.30 uur - Cultuurcentrum, Oosterzonneplein 1 in Zutendaal
Hoe werkt een warmtepomp en kan een warmtepomp elk gebouw verwarmen? Is een warmtepomp duurder dan een klassieke cv-installatie? De mogelijke warmtebronnen en het energieverbruik komen allemaal aan bod tijdens deze infosessie.
Inschrijven vóór 10 december: via wonen@genk.be of T 089 65 45 74

Deze infosessies worden georganiseerd door IGS GAOZ i.s.m. Dialoog en met de steun van de provincie Limburg en Infrax.

Voor meer info rond premies? Surf naar www.woneningaoz.be of kom de woonloketten!

 

logo Gaoz                  lggo dialoog

logo wonenlogo provincie limburg

Lekker Lokaal 25 augustus 2017

Zondag 24 september - 11 tot 18 uur - Bioboerderij 't Gebroek

banner Lekker Lokaal

Op zondag 24 september vindt de vijfde editie van Lekker Lokaal plaats. Dit ecocultureel evenement is een vaste waarde en trekt elk jaar opnieuw meer dan 2.000 bezoekers. Tijdens dit evenement staan ecologie, duurzame landbouw, eerlijke handel, biologische voeding, streekproducten, oude ambachten en gebruiken centraal.

 

Lees meer »

Nieuwe hondenuitloopweide Dorper Bemd 25 augustus 2017

foto hondenuitloopweide

De grote weide achter de dorpstuintjes wordt momenteel omgevormd tot een omheinde hondenuitloopzone. Vanaf 1 september kunnen honden zich daar dus zonder leiband uitleven. Uiteraard dien je als baasje ook hier de uitwerpselen op te ruimen en toezicht te houden. De weide is goed bereikbaar via het pad achter de pastorij met een toegangspoortje aan de Daalstraat.

Lees zeker het bijhorende reglement even na voordat je met je hond een bezoekje brengt aan de uitloopweide

Meer info? Dienst milieu.

Nieuwe subsidies voor Zutendaalse handelaren 24 augustus 2017

foto centrum Zutendaal

De gemeente Zutendaal heeft samen met adviesbureau CityD en de Zutendaalse Middenstandsvereniging een ontwikkelingsvisie en actieplan voor het handelscentrum van Zutendaal en Wiemesmeer uitgewerkt.

Eén van de acties is het stimuleren van handelaren om zich te vestigen binnen het kernwinkelgebied. Hiervoor werden een aantal subsidies uitgewerkt in een nieuw reglement.

Volgende kernversterkende maatregelen worden gesubsidieerd:

  • Gevelrenovatie van een bestaand handelspand in het kernwinkelgebied
  • Renovatie van een bestaand leegstaand handelspand in het kernwinkelgebied
  • Het starten van een handelszaak in het kernwinkelgebied
  • Verhuispremie van een handelszaak van buiten het kerngebied naar binnen het kerngebied

Heb jij de ondernemersmicrobe te pakken en wil je graag een eigen zaak beginnen? Dan kunnen deze kernversterkende maatregelen je misschien over de streep halen.

In het subsidiereglement kernversterkende maatregelen vind je meer informatie en alle voorwaarden.

Meer info? Dienst economie, 089 92 94 38, bart.heleven@zutendaal.be

Jaarabonnementen De Lijn worden elektronisch met MOBIB 21 augustus 2017

De Lijn vervangt geleidelijk alle vervoersbewijzen door een nieuw registratie- en ticketingsysteem: MOBIB.

Wat is de MOBIB-kaart?
De MOBIB-kaart is geen vervoerbewijs, het is een drager voor vervoerbewijzen. Vergelijk de kaart met een bankkaart waarop je vervoerbewijzen kan opladen.

Op termijn zullen alle abonnementen op MOBIB worden afgeleverd. Momenteel reizen de 65+ en de jaarabonnees met een MOBIB-kaart.

Kocht je een abonnement op MOBIB? Dan is de MOBIB-kaart die je ontving klaar voor gebruik en kan je meteen meereizen met bus of tram.

Hoe gebruik ik mijn MOBIB-kaart?
Je MOBIB-kaart is meteen klaar voor gebruik. Vanaf de ingangsdatum kan je dus gebruik maken van je MOBIB-kaart:

1.Registreer bij elke op- en overstap: hou de kaart voor de blauwe cirkel onderaan de MOBIB-ontwaarder.
2.Je mag doorlopen als het vinkje op een groen veld verschijnt.
3. Bij het afstappen moet je niet registreren.

Toon je MOBIB-kaart met abonnement en je identiteitskaart bij controle.

Administratiekost
Per MOBIB-kaart betaal je vijf euro administratiekost. Je kaart blijft 5 jaar geldig. Deze administratiekost dekt de aankoop, personalisatie en distributie van de MOBIB-kaart.

Meer info? De Lijn

BE-alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie 17 augustus 2017

Een grote brand, een ontploffing of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie in onze gemeente, willen we jou graag snel verwittigen. Daarom kan onze gemeente vanaf nu gebruik maken van BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.

Wat is BE-Alert?
BE-Alert is een alarmeringssysteem dat jou verwittigt bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand. Je kan een BE-Alertbericht krijgen via sms, telefoon of e-mail. Onze gemeente beschikt ook over BE-Alert.

Hoe schrijf ik me in?
Registreer je op www.be-alert.be. Zo word je op de hoogte gehouden als er iets gebeurt bij je thuis. Wil je ook verwittigd worden bij een noodsituatie op het werk of bij jouw familie? Je kan meerdere adressen registreren.

Ik heb geen smartphone. Kan ik me ook inschrijven?
BE-Alert kan een bericht versturen via verschillende kanalen. Je kan verwittigd worden via sms, e-mail of via een gesproken bericht op een vaste telefoonlijn. Je hoeft dus geen smartphone te hebben.

Is BE-Alert gratis?
Ja. Je kan je volledig gratis registreren via www.be-alert.be.

Wat moet ik doen als ik een berichtje van BE-Alert ontvang?
Je volgt de aanbevelingen uit het bericht op. Bij een brand zal je bijvoorbeeld gevraagd worden om naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. Doe dit zo snel mogelijk!

Meer info? www.be-alert.be

Nieuwe rijopleiding voor beginnende autobestuurders 11 augustus 2017

In 2017 verandert de rijopleiding stap voor stap. Zo dien je vanaf 1 oktober met een theoretisch rijbewijs minstens negen maanden te oefenen voor je een examen kan afleggen. Wie zoon of dochter wil begeleiden, zal voortaan zelf ook drie uur opleiding moeten volgen.

De bedoeling is om beginnende bestuurders beter te wapenen tegen de risico's op de weg. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ontwikkelde een app (Rijbewijzer beschikbaar in Google Play en de App Store) en een nieuw handboek om beginnende bestuurders te ondersteunen tijdens hun oefenperiode.

Ontdek wat er verandert op www.rijbewijzer.be.

Uitslagen en foto's Natuurloop Zutendaal 12 juni 2017

foto natuurloop 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 10 juni vond de Natuurloop Zutendaal plaats. Bijna 160 lopers en 35 wandelaars namen deel.

Hieronder vind je de uitslagen van de lopers:

Uitslagen 5 kilometer.

Uitslagen 11 kilometer.

Via http://www.facebook.com/gemeentezutendaal vind je een fotoverslag.

Meer info? Dienst sport.

Nieuwe kampbrochure voor Zutendaal 30 mei 2017

Elk jaar opnieuw komen er een honderdtal jeugdgroepen op kamp in Zutendaal. Als gastvrije gemeente willen we hen helpen om de voorbereidingen van hun verblijf te vergemakkelijken. Daarom ontwikkelde de dienst communicatie een gloednieuwe kampbrochure. Jeugdgroepen kunnen deze brochure online doorbladeren en downloaden.


Naast informatie over de toeristische trekpleisters, de kampverblijven en evenementen vinden ze ook een overzicht van een aantal nuttige adressen tijdens hun verblijf. Uiteraard geven we ook een aantal leefregels en voorschriften mee.

Meer info? Dienst communicatie.