Nieuws

Onderzoek Milieueffectenrapport project Zuidwind 19 april 2018

Vanaf maandag 23 april

Encon NV wenst een project-MER op te stellen voor het windpark ‘Zuidwind’. Dit windpark bevindt zich op het grondgebied van de gemeenten Genk, Zutendaal, Bilzen en Diepenbeek. Encon heeft studiebureau Arcadis aangesteld voor de opmaak van dit MER.

Milieueffectrapportage (MER) is een onderzoek naar de mogelijke milieugevolgen van bepaalde activiteiten of ingrepen. Een MER wordt opgemaakt vóór de projecten of plannen worden uitgevoerd. Zo kunnen schadelijke effecten voor het milieu in een vroeg stadium worden ingeschat en opgevangen.

Het onderzoek voor het project-MER van het het windpark 'Zuidwind' start op maandag 23 april 2018. Het document ligt 30 kalenderdagen ter inzake op de dienst milieu in het gemeentehuis. In die periode kunnen de inwoners opmerkingen maken over de voorgestelde inhoud van het MER via de dienst milieu.

Meer info? Dienst milieu.

Uitstap naar Duitse partnergemeente Nettersheim 03 april 2018

Zondag 22 april - vertrek om 12 uur - parking gemeentehuis

logo zutendaal nettersheim

Dit jaar vieren we het dertigjarig bestaan van het partnerschap tussen Zutendaal en de Duitse gemeente Nettersheim. In 1987 knoopten de gemeenteraden van de Duitse Eifelgemeente Nettersheim en Zutendaal vriendschappelijke relaties aan. De feestelijke ondertekening van de oorkonde vond plaats in 1988.

Op zondag 22 april brengt de gemeente Zutendaal een bezoek aan Nettersheim. Iedereen is welkom om mee te gaan. 

Lees meer »

Lokale Helden @ Tournée Musicale 27 maart 2018

Vrijdag 27 april - 6 verschillende horecazaken in Zutendaal

campagnebanner Lokale Helden

Op vrijdag 27 april organiseert de jeugd- en cultuurdienst in samenwerking met de Zutendaalse middenstand Lokale helden@Tournée Musicale  De voorbije jaren vond het nationale concept van Lokale Helden enkel plaats in jeugdhuis De Kaller. Vanaf 2018 breiden we uit naar de Zutendaalse horeca onder de nieuwe noemer Tournée Musicale.

In verschillende horecazaken in Zutendaal kan je terecht voor live muziek of dj's van eigen bodem. De gemeente Zutendaal voorziet een pendelbus die elke deelnemende zaak ongeveer om de 20 minuten passeert tussen 20 uur en 1 uur 's nachts.

Daarnaast kan je een drankkaart kopen waarmee je in elke zaak één consumptie krijgt (frisdrank of pils). Met deze kaart kan je ook gratis gebruik maken van de pendelbus.

Waar kan je terecht voor muziek?

Sporthal De Blookberg - Blookbergstraat 7
Na de voetbalmatch Genk-Club Brugge aansluitend dj Philippe by FAN Events vanaf 22.30 uur.
• Jeugdhuis De Kaller - Schoolstraat 4
Optreden Clench Your Fist vanaf 23 uur.
Ambiance-dj en jong dj-talent vanaf 23.45 uur.
• De Kapelanij - Vijverplein 5
Optreden van Trio Trabant van 18-21 uur.
Pannenkoekenhuisje De Koempel - Molenblookstraat 64
Optreden Eddy Wally-imitator van 19-21 uur.
• 't Kostershuys - Asserweg 5 B1

Na voetbalmatch Genk - Club Brugge aansluitend dj Lambie vanaf 22.30 uur.
• De Keu-velaer - Meerstraat 25
Dj Peter van 21-01 uur.
Nieuw Zutendaal - Sprinkelestraat 25
Optreden Pino & Lino van 19-00.30 uur.

In de deelnemende horecazaken en op de dienst vrije tijd kan je de voordelige drankkaart kopen. Ze liggen klaar vanaf april.

Kostprijs: € 5/ kaart = 1 consumptie per deelnemende zaak (frisdrank of pils)

Meer info?
Dienst cultuur, 089 62 94 50, cultuur@zutendaal.be
Dienst jeugd, 089 62 94 56, jeugddienst@zutendaal.be

Stem jij mee voor zonnepanelen op het dak van IBO Pierewiet? 05 maart 2018

Het dak van de Buitenschoolse Opvang Pierewiet werd genomineerd voor de actie Stroomversnellers van de Vlaamse overheid. Hierdoor maakt Zutendaal kans op subsidies om zonnepanelen te installeren op dit gebouw. Maar daarvoor hebben we jouw stem nodig. Het gebouw met de meeste stemmen wint.

Stem jij mee voor de Buitenschoolse Opvang Pierewiet? Maak dan snel een login in op https://www.stroomversneller.be/theme/20/posts/1584

Meer info? www.stroomversneller.be

Natuurloop Zutendaal 2018 05 maart 2018

Zaterdag 9 juni - Sporthal De Blookberg

webbanner Natuurloop

Op zaterdag 9 juni organiseert de gemeentelijke sportdienst een recreatieve loop langs de mooiste plekjes van het groenste snoepje van Vlaanderen. Er is zowel een korte (5 km) als een aparte lange (11 km) route voorzien. Wandelaars kunnen gratis deelnemen en moeten zich niet inschrijven.

Dagprogramma - 13 uur: opening secretariaat (afhalen startnummer + daginschrijving) - 14 uur: start wandelaars - 14.30 uur: start 11 km - 14.40 uur: start 5 km

Prijs - 11 km:  € 5 voorinschrijving, € 8 daginschrijving - 5 km: € 3 voorinschrijving, € 5 daginschrijving - wandelaars: gratis

Inschrijven Inschrijven kan via deze link voor 4 juni. Op de dag zelf kan je terecht op het secretariaat om je in te schrijven. De inschrijving is pas geldig na betaling van het gevraagde inschrijvingsgeld op rekeningnummer BE98 0910 1872 7493 met vermelding van je naam en afstand en dit binnen de 2 werkdagen na online inschrijving.

De inschrijving is inclusief: - sportdrank en stuk fruit bij aankomst - bevoorrading tijdens de lange run (11 km) - tijdsregistratie - muzikale animatie - ongevallenverzekering - medaille + gadget voor top 3 van iedere leeftijdscategorie (-35, 35-45, +45)

Praktisch - secretariaat en start aan sporthal De Blookberg (Blookbergstraat 7, 3690 Zutendaal) - kleedkamers en douches voorzien - bewaarplaats voor sporttassen

Meer info? sportdienst@zutendaal.be

Veiligheidsbevraging: een onderzoek bij de bevolking over veiligheid en politie 22 februari 2018

De Veiligheidsmonitor is een bevraging over verschillende veiligheidsthema's. Via dit kanaal word je bevraagd over je veiligheidsgevoel, buurtproblemen, preventie, slachtofferschap en politieoptreden. Het initiatief wordt georganiseerd door de politie in samenwerking met de steden en gemeenten.

Vanaf half maart worden de vragenlijsten ook in Zutendaal verspreid. Niet iedereen ontvangt deze vragenlijst, de selectie gebeurde op toevallige wijze. Deelnemen kan eenvoudig, online via internet of via een vragenlijst op papier. De antwoorden worden volledig anoniem verwerkt.

De uitkomst van deze bevraging bevat waardevolle informatie voor de uitwerking van het veiligheidsbeleid van de gemeente. Neem dus zeker even de tijd om de vragen van de enquête te beantwoorden. Jouw mening is belangrijk!

De resultaten worden begin 2019 verwacht en verwerkt in de verschillende beleidsplannen.

Meer info? Veiligheidshuis Genk, 089 65 32 00, veiligheidshuis@genk.be

WhatsApp-groepen voor buurtpreventie 22 februari 2018

Op 21 februari vond er een infoavond plaats over de opstart van WhatsApp-groepen in het kader van buurtpreventie. Ben je als bewoner actief bezig met inbraakpreventie en wil je de buurt op een georganiseerde manier op de hoogte houden? Dan kan je een buurtpreventienetwerk opstarten. Zo’n netwerk zorgt voor meer beschikbare ogen in je buurt en het werkt ook preventief. Je schrikt inbrekers af doordat ze weten dat ze gezien kunnen worden.

De hele buurt kijkt immers mee en verzamelt relevante informatie.

WhatsApp?

Een handige manier om een buurtpreventienetwerk op te starten is via de mobiele applicatie WhatsApp. Dat is een algemeen verkrijgbare app voor je smartphone waarmee je gratis berichten kan versturen naar meerdere personen. Groepsgesprekken zijn mogelijk en de reacties van groepsleden zijn voor iedereen in de groep zichtbaar.

Bovendien kan je er makkelijk foto’s, video’s en geluidsfragmenten mee doorsturen. WhatsApp heeft als bijkomend voordeel dat de info die je deelt niet open en bloot op het internet komt te staan.

Een buurtpreventienetwerk opstarten

Het initiatief om een buurtpreventienetwerk op te starten via WhatsApp ligt bij de buurtbewoners. Je brengt wel de dienst mobiliteit op de hoogte. De bedoeling is dan dat vrijwilligers hun eigen straat, wijk of buurt op de hoogte stellen van het netwerk en de bewoners uitnodigen om lid te worden. Wij stellen een flyer ter beschikking. Alle leden van het buurtpreventienetwerk vullen het inschrijvingsformulier in en versturen het naar infomobiliteit@zutendaal.be. Als je het formulier ondertekent, ga je ook akkoord met de huisregels. Enkele vrijwillige coordinatoren maken een groep aan in WhatsApp. Het is de bedoeling dat de coordinatoren de groep goed opvolgen en ingrijpen bij overtredingen op het afsprakencharter.

Alle geinteresseerde buurtbewoners sluiten zich aan bij het netwerk via de coordinatoren.

Flyer WhatsApp-groep buurtpreventie
Huisregels WhatsApp-groep buurtpreventie
Inschrijvingsformulier WhatsApp-groep buurtpreventie

Meer info? Dienst mobiliteit, 089 62 94 49, infomobiliteit@zutendaal.be

Wegenwerken AWV Noordlaan (N744) 01 februari 2018

Tijdelijke verkeerslichten

Het Agentschap Wegen en Verkeer richt dit voorjaar de Noordlaan (N744) tussen de Gelierseweg en de Boekweitstraat opnieuw in. Tijdens deze werken legt het agentschap een vrijliggend fietspad richting Bilzen aan en richt de bushaltes in beide richtingen opnieuw in zodat ze beter toegankelijk zijn voor alle klanten van De Lijn. Dankzij dit project zijn de aanliggende woningen en bushaltes beter bereikbaar en zal de veiligheid voor dit gedeelte van de Noordlaan aanzienlijk verhogen.

Lees meer »

PWA Zutendaal wordt Wijk-werken Zutendaal 29 januari 2018

Het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) werd hervormd naar het nieuw stelsel van Wijk-werk.

Daarom richtte de gemeente Zutendaal samen met Genk, As, Opglabbeek en Houthalen-Helchteren een nieuw samenwerkingsverband op. Het is de bedoeling om de bestaande diensten te behouden. De organisatie blijft ook binnen de PWA-vestigingen. Voor Zutendaal neemt Tiny Van der Sman, net zoals voorheen, de coördinatie op zich. Zo houden zowel de gebruikers als wijkwerkers hun vaste aanspreekpunt. De prijs van de nieuwe Wijk-werk cheque is voor ILV GAOZ Houthalen-Helchteren 7,45 euro.

Meer info? Wijk-werken Zutendaal

Subsidies voor startende handelaars in het centrum 08 januari 2018

Wens je een nieuwe zaak te starten? Een handelspand te renoveren? Wil je alles weten over het nieuwe subsidiereglement “kernversterkende maatregelen?

Om het handelsleven in het centrum van Zutendaal en Wiemesmeer aan te moedigen en de leegstand weg te werken, werd een subsidiereglement uitgewerkt. Handelaars kunnen aanspraak maken op 4 nieuwe subsidies, in totaal goed voor maximaal 15.000 euro per handelszaak.

Volgende maatregelen worden in het kernwinkelgebied gesubsidieerd:
• Het starten van een nieuwe handelszaak.
• Renovatie van een leegstaand pand.
• Gevelrenovatie van een bestaand handelspand.
• Verhuispremie van een handelszaak buiten het centrum naar het kernwinkelgebied.

Aanvraagformulier subsidie gevelrenovatie bestaande handelspanden en/of renovatie bestaande leegstaande panden

Aanvraagformulier subsidie verhuizen van een handelszaak naar het kernwinkelgebied

Aanvraagformulier startende handelszaak 

logo Vlaio

Meer info en inschrijven? Dienst economie, 089 62 94 38, bart.heleven@zutendaal.be