Nieuws

Opendeurnamiddag Huis van het Kind 11 oktober 2019

Zaterdag 19/10 - 14 tot 18 uur

In 2019 werd de nieuwbouw aan de Blookbergstraat in gebruik genomen en werd er reeds gestart met een werking. Intussen vonden tal van activiteiten hier een plek: de Blokbar voor studenten, spel & ontmoetingen voor ouders en kinderen, lezingen, maar ook knutselen kookactiviteiten binnen de Grabbelpas …

Op zaterdagnamiddag 19 oktober wordt het ‘Huis van het Kind’ opengesteld voor iedereen tijdens een gezellig opendeurmoment. Voor de kinderen zijn er verschillende, leuke activiteiten zoals voorlezen, poppentheater, workshop knuffelturnen … Ben je nieuwsgierig naar de werking en wil je graag de locatie eens bezoeken? Spring dan zeker binnen die namiddag.

Adres: Huis van het Kind, Blookbergstraat 3 (naast kinderopvang Pierewiet)

Meer info? Huis van het Kind, 089 62 38 66 / 089 62 38 63, huisvanhetkind@zutendaal.be

Werelddag van verzet tegen armoede 11 oktober 2019

Donderdag 17/10

17 oktober is traditiegetrouw de Werelddag van verzet tegen armoede.

Wereldwijd worden er acties opgezet om extra aandacht te vragen voor alle mensen die in armoede leven. Met weinig geld moeten rondkomen, eenzaam zijn, langdurig ziek zijn of met psychische problemen kampen… armoede neemt vele vormen aan.

Op 17 oktober wordt de strijd tegen armoede onder de aandacht gebracht via een geknoopt, wit laken aan de gemeentelijke gebouwen. Langs deze weg verwijzen we ook naar de Grote Limburgse Parade op donderdag 17 oktober om 17.10 uur . Deze vindt plaats op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Hierbij willen we ook alle Zutendaalse verenigingen en organisaties bedanken om mensen die het moeilijk hebben op de één of andere manier vooruit te helpen en het taboe rond armoede op te heffen.

Je kan met alle mogelijke vragen of problemen over je persoonlijke leefsituatie steeds terecht bij het Sociaal Huis.

Meer info? Sociaal Huis Zutendaal, 089 62 38 60, sociaalhuis@zutendaal.be

Geef jij Zutendaal de titel van fietsgemeente? 04 oktober 2019

Breng snel je stem uit.

fietsgemeente 2019

In september startte de verkiezing van de ‘Fietsgemeente/-stad 2020’.

Dat gebeurt via een online publieksenquête die je nog kan invullen tot donderdag 31 oktober 2019. De verkiezing is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) in samenwerking met de Fietsersbond en Het Nieuwsblad.

Wie buiten de prijzen valt, hoeft niet te treuren. Elke gemeente krijgt sowieso een Fietsrapport, ingevuld door de fietsers in hun gemeente. Dat zorgt voor mooi vergelijkingsmateriaal met de vorige jaren én geeft een goede indicatie over hoe het fietsbeleid nog verbeterd kan worden.

Ook Zutendaal doet mee om de titel van ‘Fietsgemeente 2020’ te winnen. Als groenste snoepje van Vlaanderen gaan we graag de uitdaging aan. Helpen jullie mee om de titel te veroveren?

Stem dan vóór donderdag 31 oktober 2019 op www.fietsgemeente.be.

Meer info? Dienst mobiliteit, 089 62 94 38

Zutendaal doet mee aan testdag BE-alert 27 september 2019

Donderdag 3/10

Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie willen we jou graag snel verwittigen. Daarom beschikt onze gemeente over BE-Alert, een systeem dat je op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Op 3 oktober zullen we dit systeem testen.

Nationale test

Op 3 oktober houden verschillende gemeenten in België een BE-Alert test. Ook onze gemeente doet mee. Inwoners die ingeschreven zijn op BE-Alert zullen die dag een testbericht ontvangen.

Door BE-Alert te testen, kan onze gemeente de procedures inoefenen. Bovendien willen we hiermee onze inwoners bewust maken van het feit dat het belangrijk is om meteen op de hoogte te zijn bij een noodsituatie. Deze test is tevens de ideale gelegenheid voor inwoners die nog niet zijn ingeschreven om dit te doen op de website www.be-alert.be

Wat is BE-Alert?

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee we jou kunnen verwittigen bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand. Je kan een BE-Alertbericht krijgen via sms, telefoon of e-mail.

Registreer je

Om een bericht te ontvangen moet je je registreren. Dit kan heel gemakkelijk op www.be-alert.be. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in. Schrijf je vandaag nog in en test mee op 3 oktober!

Meer info? www.be-alert.be

Militaire oefening 10 september 2019

14/10 t.e.m. 21/10

Van 14 t.e.m. 21 oktober vinden er militaire oefeningen plaats in Zutendaal. Er wordt geen oefenmunitie gebruikt en er zijn geen laagvliegactiviteiten tijdens de oefeningen. Burgers die eventueel schade van de oefeningen ondervinden moeten binnen de 48 uur aangifte doen.

Meer info? www.mil.be

plaatsen brug Zutendaal

Nieuwe brug Zutendaal over Albertkanaal terug open voor alle verkeer 06 augustus 2019

Vanaf woensdag 7/8!!

Op woensdag 7 augustus gaat de nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal open voor het verkeer. De herbouw van deze brug kadert in het project om de doorvaarhoogte van de bruggen over het Albertkanaal te verhogen om zo het vervoer over water te stimuleren.

De brug in Zutendaal is vervangen door een hogere stalen boogbrug met extra aandacht voor veiligheid en fietspaden. De nieuwe brug heeft een totale overspanning van 128 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. De nieuwe brug is op dezelfde locatie gebouwd als de oude brug.

Meer info? De Vlaamse Waterweg

Gemeenteraad keurt nieuw participatiereglement goed. 05 juli 2019

Na positief advies van de verschillende adviesraden, keurde de gemeenteraad tijdens de zitting van 4 juli het nieuwe participatiereglement goed. Hiermee krijg je als burger de kans om mee te werken aan de beleidsvorming in Zutendaal.

Interesse? Lees dan binnenkort de Oosterzon van september of houd de gemeentelijke website in de gaten.

Meer info? Dienst vrije tijd.

Volg gemeentezutendaal op Instagram 29 maart 2019

Tag je foto's met #zotvanzutendaal

banner volg ons op instagram

 

Wist je dat de gemeente Zutendaal vanaf nu ook actief is op Instagram? Naast een Facebookpagina met meer dan 2.300 volgers zet de gemeente een volgende stap in het sociale media landschap. Volg gemeentezutendaal en post zelf mooie kiekjes van de gemeente met de tag #zotvanzutendaal.

Volg gemeente Zutendaal via de Instagram-account: gemeentezutendaal

 

 

Deel je foto's met hashtag #zotvanzutendaal

Instagram is dé app om foto's te delen. Maakte je zelf een leuke foto in Zutendaal? Deel die dan met #zotvanzutendaal. Wie weet verschijnt jouw foto dan vroeg of laat in ons gemeentelijk infoblad De Oosterzon. Achteraan het magazine posten we telkens de leukste Instagramfoto’s in de Terugblik.

Jouw #zotvanzutendaal foto in onze communicatie

Door je foto te taggen met #zotvanzutendaal geef je toestemming om je foto te gebruiken in onze communicatie, met name:
• in het gemeentelijk magazine De Oosterzon, als illustratie bij een artikel of bij de rubriek Terugblik waar we de leukste Instagramfoto's bundelen

• op onze website www.zutendaal.be

• op één van onze Facebookpagina's: Gemeente Zutendaal of dienst jeugd Zutendaal

• bij een tweet op de Twitterpagina van Zutendaal

• om te reposten op de Instagrampagina van Zutendaal.

Meer info?  Dienst communicatie, 089 62 94 29

Natuurloop 2019 28 maart 2019

Zaterdag 8 juni

Op zaterdag 8 juni organiseert de gemeentelijke sportdienst een recreatieve loop langs de mooiste plekjes van het groenste snoepje van Vlaanderen. Er is zowel een korte (5 km) als een aparte lange (11 km) route voorzien. Wandelaars kunnen gratis deelnemen en moeten zich niet inschrijven.

natuurloop 2019Dagprogramma
- 13 uur: opening secretariaat (afhalen startnummer + daginschrijving)
- 14 uur: start wandelaars
- 14.30 uur: start 11 km
- 14.40 uur: start 5 km

Prijs
- 11 km:  € 5 voorinschrijving, € 8 daginschrijving
- 5 km: € 3 voorinschrijving, € 5 daginschrijving
- wandelaars: gratis

Inschrijven
Inschrijven kan via deze link voor maandag 3 juni. Op de dag zelf kan je terecht op het secretariaat om je in te schrijven.

De inschrijving is inclusief:
- sportdrank en stuk fruit bij aankomst
- bevoorrading tijdens de lange run (11 km)
- tijdsregistratie
- muzikale animatie
- ongevallenverzekering
- medaille + gadget voor top 3 van iedere leeftijdscategorie (-35, 35-45, +45)

Praktisch
-
secretariaat en start aan sporthal De Blookberg (Blookbergstraat 7, 3690 Zutendaal)
- kleedkamers en douches voorzien
- bewaarplaats voor sporttassen

Meer info? sportdienst@zutendaal.be

Werken brug Albertkanaal in Zutendaal 23 augustus 2018

Open voor fietsers vanaf zaterdag 8/6

In oktober 2018 werd de brug over het Albertkanaal in Zutendaal afgebroken om zo plaats te maken voor een verhoogd exemplaar. De Vlaamse Waterweg nv werkt op die manier aan een opwaardering van het Albertkanaal als belangrijkste waterweg in Vlaanderen.

Timing werkzaamheden in Zutendaal

  • Afbraak bestaande brug: 14 oktober 2018 
  • Invaren nieuwe brug: 3 maart 2019 (streefdatum)
  • Toegankelijk voor fietsers: 8 juni 2019
  • Ingebruikname nieuwe brug: augustus 2019 (streefdatum)

Op 2 maart wordt ook brug 7 (Hoefaertweg) in Eigenbilzen afgebroken. Meer informatie over de werken in Bilzen vind je via https://www.vlaamsewaterweg.be/brug-eigenbilzen

Lees meer »