Budgetmeter en lokale adviescommissie

Lokale adviescommissie

Een energieleverancier kan onder bepaalde voorwaarden (wanbetaling, fraude, ...) zijn contract met de klant opzeggn. De betrokken klant kan initiatief nemen om een contract af te sluiten bij een nieuwe leverancier. Slaagt hij daar niet in, dan wordt hij klant bij de sociale energieleverancier Fluvius. De wetgever bepaalt dat deze sociale leverancier slechts energie mag leveren via een budgetmeter.
Wanneer Fluvius lange tijd optreedt als jouw energieleverancier, kan het dossier besproken worden op de Lokale Adviescommissie. Het OCMW zit mee aan tafel om jouw belangen te verdedigen. Je wordt eveneens uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en je persoonlijke situatie toe te lichten en te verdedigen.

Budgetmeter

Bij een budgetmeter moet je een elektriciteits- of aardgasmeter opladen door vooraf te betalen. Je zou het kunnen vergelijken met herlaadkaarten voor een gsm. Een budgetmeter wordt geplaatst door Fluvius. Je kan er niet zomaar voor kiezen. Het is pas als je commerciële energieleverancier je dropt en je schulden maakt bij je netbeheerder dat een budgetmeter elektriciteit en/of gas wordt geplaatst.

Bij je netbeheerder (contant of bancontact) of bij het OCMW (meestal enkel bancontact) kan je een bepaald bedrag op een budgetmeterkaart zetten. Deze opgeladen kaart steek je in de budgetmeter en dan kan je elektriciteit en gas verbruiken zolang er geld op staat.

Er zijn aparte budgetmeters en budgetmeterkaarten voor elektriciteit en aardgas. De bedoeling is dat je je verbruik en je budget beter opvolgt. Omdat je vooraf betaalt, bouw je geen schulden op. De plaatsing van de budgetmeter is gratis